Rond de feestdagen, de komst van Sinterklaas, de eerste schooldag, een nieuwe thuis, een vakantie naar het buitenland,... het zijn van die momenten dat kinderen opgewonden zijn van de spanning en veel nieuwe indrukken op hun af komen. Dat de spanning aan het pieken is omdat er meer prikkels zijn om te verwerken, merk je aan hun gedrag. Ze zijn wat meer uit hun normaal doen, wiebelen meer met hun benen, schommelen op hun tenen, praten harder of sneller of net wat stiller of stellen net ontelbaar veel vragen, ze krijgen boze driftbuien of huilen net meer en sneller, terwijl wij denken, alle nu, het is toch zo leuk allemaal.
(Over huilen, boosheid en driftbuien meer in de blog De taal van huilen en driftbuien).
Desondanks hun eigen expressie, zijn kinderen in tegenstelling tot volwassenen zelf nog niet bewust van hun spanningen. Het is voor ons als ouders of opvoeder belangrijk om dit te kunnen zien en hun te helpen om de druk van de ketel te krijgen zodat de spanning eruit kan.
Drie tips waarbij je jouw kind helpt de spanning te ontladen
1. Benoem wat je ziet aan je kind zonder er een oordeel over te geven en koppel er een gevoel aan
Bvb wanneer jouw kind ontzettend veel vragen stelt en zenuwachtig staat te huppelen wanneer ze voor het eerst op vakantie vertrekken. Wat je vooral best niet doet is ze de mond snoeren door te zeggen ‘wil je nu eens stil zijn en stoppen met al je vragen te stellen, wat ben je vervelend’!
De spanning blijft op deze manier in hun systeem zitten. Kinderen stellen veel vragen om duidelijkheid te krijgen over een situatie, om controle en veiligheid voor zichzelf te creëren. Ze doen dat echt niet om op onze zenuwen te werken ook al vinden we het vaak irritant of vervelend. Je kan bijvoorbeeld reageren op al die vurige vragen door te zeggen ‘ ik hoor dat je graag meer wil weten over de vakantie, vind je het spannend om samen met zijn alle op vakantie te gaan? Vind je het fijn dat ik je er wat meer over vertel of laat zien waar we naartoe gaan? Of maken we samen een lijstje van wat we mee kunnen nemen of maken we straks een aftelkalender samen? Doordat jij ze jouw volle aandacht geeft, voelen ze zich gehoord en betrokken bij het gezin en de situatie. Jij leert hun op deze manier dat ze hun gevoel mogen benoemen en dat daar ruimte voor is. Blijf hun aanmoedigen om hun gevoel van spanning, verdriet, vreugde, blijdschap of teleurstelling te vertellen aan jou, geef hun jouw volledige aandacht en al snel gaan ze dit ook bij zichzelf herkennen.
2. Zorg voor fysieke ontlading en ontspanning af te wisselen
Bij spanning is het een goed idee om je kind meer te laten bewegen op een veilige manier als daar de mogelijkheid voor is. Bvb op de trampoline gaan springen, naar een speeltuin gaan, samen het bos in gaan, het bouwen van een kamp in de living met kussens en dekens, ...
Las pauzes in en rustige momenten waarbij ze even op adem kunnen komen, kan je ook inlassen. Ik merk dit heel goed aan mijn zoontje, als het bijna bedtijd is, zou hij het liefst zijn tankje terug vullen met energie om verder te kunnen spelen. Op het einde van de dag is de energie op, gelukkig maar, en dan is het voor hem soms moeilijker om zich over te geven aan de rust. Aan zijn manier van lopen merk ik dat hij moe is en wat onstabieler wordt en als het niet lukt hoe hij het graag wil, gaat hij jammeren en wordt hij huilerig. Hem op de schoot nemen, samen even de emoties laten komen als die er zijn, door hem bij mij te nemen, lichaamscontact te maken en hem de ruimte te geven om even te ontladen. Rustig samen een boekje lezen en daarna fluister Ik rustig dat het bedtijd is en we naar dromenland gaan. We zwaaien op onze weg naar de slaapkamer nog naar de beren en de tuin en wensen iedereen slaaplekker.
3. Laat ze tekenen
Tekenen is ook een uitlaatkelp om te ontspannen en uiting te geven aan hun gevoelswereld. Je kunt bijvoorbeeld een groot vel papier voorzien, dat je op de grond plaatst met toegang langs alle invalshoeken. Werk met stiften, wascokrijtjes, verf,... zorg dat ze keuze hebben in verschillende soorten materialen. Een tekening geeft een mogelijkheid om over te gaan naar een gesprekje. Wanneer je hierbij open vragen stelt blijf je in de fantasie van jouw kind. Bijvoorbeeld: Vertel eens wat meer hierover? En toen? Waar gaat dit over? Wees betrokken met je aandacht en luister zonder een oordeel te hebben of aan te vullen hoe jij het zelf ziet, zo ontstaat er vaak een heel verhaal. Dit is een heel leuke manier om meer inzicht te krijgen in de belevingswereld van jouw kind. Stel nieuwsgierige vragen, blijf benieuwd naar wat er speelt bij je kind, verbeter niet en oordeel niet. Hij is de kunstenaar en de auteur van het verhaal, gelijk hij het vertelt, zo is het in zijn leefwereld.
Wil je graag meer weten over hoe je meer verbinding en een veilige hechting aan je kind kan geven, boek een losse sessie in online of in de praktijk bij diensten.
Wil je meer verdieping in jouw DNA van het ouderschap zodat jij zelf inzicht krijgt waarom je op een bepaalde manier reageert op je kind en zo je kind ook beter leert begrijpen? boek dan één van onze ouderschapstrajecten bij diensten.
Comments